Är Kreditupplysning Dåligt? Så påverkas din Kreditvärdighet!
I den här artikeln svarar Lånea på om det är bra eller dåligt med kreditupplysningar. Vi förklarar också hur en kreditupplysning påverkar din kreditvärdighet.
Sammanfattning av om det är dåligt med kreditupplysningar
- Kreditupplysningar är nödvändiga och inte dåliga i sig.
- Fler än 10 kreditupplysningar per år kan försämra kreditvärdigheten.
- Kreditupplysningar är lagstadgade vid låneansökningar.
- Antalet kreditupplysningar, inte en enskild, påverkar kreditvärdigheten.
- Kreditupplysningar hos UC och Bisnode påverkar mer än hos Creditsafe.
- En kreditupplysning på dig själv påverkar inte din kreditvärdighet.
- Det går att låna trots många kreditupplysningar och låg kreditvärdighet.
- Kreditupplysningar försvinner automatiskt efter ett år.
Är det dåligt med kreditupplysningar?
Nej, det är inte dåligt med kreditupplysningar. En kreditupplysning görs alltid när vi handlar på kredit eller vill ta ett lån, och hjälper långivaren att se om låntagaren klarar att betala av sitt lån. Däremot kan allt för många kreditupplysningar vara dåligt för en persons kreditvärdighet.
Att ha ett fåtal registrerade kreditupplysningar är sällan ett problem och är därför inte dåligt i sig. Har man däremot över 10 kreditupplysningar under de senaste 12 månaderna kan det påverka en persons kreditvärdighet och göra det svårt att få lån.
Kreditupplysningar är inte dåligt i sig
Kreditupplysningar är inte dåligt i sig. Tvärtemot är en kreditupplysning ett bra hjälpmedel för att undvika att långivare lånar ut pengar till personer som inte kan betala tillbaka. I en kreditupplysning framgår information som är relevant för långivare att ta välgrundade beslut.
Det är dessutom lagstadgat att alla långivare ska göra en kreditprövning i samband med att en person ansöker om lån. Den lagstadgade kreditprövningen inkluderar alltid en kreditupplysning.
Hur påverkar en kreditupplysning en persons kreditvärdighet?
En kreditupplysning kan påverka en persons kreditvärdighet negativt om personen har flera kreditupplysningar registrerade sedan tidigare. En kreditupplysning sparas i minst 12 månader och ju fler ansökningar som gjorts under året desto sämre blir kreditvärdigheten.
Ett stort antal kreditupplysningar är ett tecken på att personen ofta ansöker om lån. En person som ofta ansöker om lån anses ofta vara impulsiv. Det innebär i sin tur att risken för att personen hamnar på obestånd är högre än för en person som har få kreditupplysningar.
Med fler än tre kreditupplysningar under en månad försvåras möjligheten att få lån. Stiger antalet upp mot 10 stycken under ett år säger de flesta långivare nej. Det är alltså antalet kreditupplysningar som påverkar kreditvärdigheten, inte en kreditupplysning i sig.
Faktorer som påverkar om en kreditupplysning sänker din kreditvärdighet
Det finns flera faktorer som påverkar om en kreditupplysning sänker din kreditvärdighet:
- Vilket kreditupplysningsföretag upplysningen tagits hos.
- Vem som beställt kreditupplysningen.
- När kreditupplysningen togs.
Vilket kreditupplysningsföretag upplysningen tagits hos
Har du många förfrågningar påverkas din kreditvärdighet negativt hos UC och Bisnode. Hos andra kreditupplysningsföretag, exempelvis Creditsafe, har antalet förfrågningar ingen betydelse på kreditvärdigheten.
Är det dåligt med en kreditupplysning hos UC?
En kreditupplysning hos UC är inte dåligt i sig. Däremot är det sämre för en persons kreditvärdighet med en kreditupplysning hos UC än hos kreditupplysningsföretag som till exempel Creditsafe. Ju fler kreditupplysningar hos UC en person har, desto sämre blir personens kreditvärdighet.
Är det dåligt med en kreditupplysning hos Bisnode?
En kreditupplysning hos Bisnode är inte dåligt i sig, men påverkar din kreditvärdighet hos Bisnode. Ju fler upplysningar du har registrerade hos Bisnode desto lägre kreditvärdighet får du. Däremot påverkas inte din kreditvärdighet hos övriga upplysningsföretag av en kreditupplysning hos Bisnode.
Är det dåligt med en kreditupplysning hos Creditsafe?
Det är inte dåligt med en kreditupplysning hos Creditsafe. En kreditupplysning via Creditsafe påverkar inte din kreditvärdighet, varken hos Creditsafe eller övriga upplysningsföretag. Har du kreditupplysningar hos UC eller Bisnode syns inte dessa i en kreditupplysning via Creditsafe.
Vem som beställt kreditupplysningen
Vem som beställer kreditupplysningen har betydelse för din kreditvärdighet. En förfrågan som gäller ett större lån sänker kreditvärdigheten mer än förfrågningar vid exempelvis mobilabonnemang eller mindre kreditavtal.
Vilken långivare som helst får beställa en kreditupplysning, men de måste ha ett legitimt behov att göra denna ekonomiska riskbedömning av en låntagare.
När kreditupplysningen togs
När kreditupplysningen togs har en påverkan på kreditvärdigheten. En UC som togs för en månad sedan kan upplevas mer osäkert för långivaren eftersom den inte vet hur många lån som låntagaren sökt under närmaste tiden. En förfrågan som gjort för elva månader har inte lika stor betydelse.
Kreditupplysningar som ligger närmare i tiden har en mer negativ påverkan och sänker därmed kreditvärdigheten.
Att ta en kreditupplysning på dig själv försämrar inte din kreditvärdighet
När du tar en kreditupplysning på dig själv registreras den inte och därmed påverkar den inte din kreditvärdighet. Du kan ta en kreditupplysning för att se hur många UC du har registrerade. UC har en tjänst som heter ”Min Upplysning” där du kan ta en kreditupplysning på dig själv för 29 kr/styck.
Du kan låna trots många kreditupplysningar och dålig kreditvärdighet
Det går att låna trots många kreditupplysningar och dålig kreditvärdighet. Fler upplysningar gör det givetvis svårare att få lån, men långivare brukar titta på hela den ekonomiska situationen och det är det som avgör.
Nedan kan du läsa mer vilka typer av lån du kan ta trots många kreditupplysningar och dålig kreditvärdighet:
- Lån utan UC.
- Lån trots många UC.
- Lån trots låg kreditvärdighet.
Lån utan UC
Ett lån utan UC innebär att långivaren inte gör någon UC-förfrågan för att kolla kreditvärdigheten. I stället använder de andra kreditupplysningsföretag för att få information. Lån utan UC är ofta på mindre belopp och har högre ränta än ett lån med UC.
Lån trots många UC
Hos långivare som använder andra kreditupplysningsföretag än UC kan du ofta beviljas ett lån trots många UC. En upplysning hos exempelvis Bisnode eller Creditsafe syns inte hos UC. Det finns också låneförmedlare som hjälper till att hitta lån trots många UC.
Lån trots låg kreditvärdighet
Du kan låna trots låg kreditvärdighet på grund av många UC. Lånen blir dyra eftersom du anses som en högriskkund och får nöja dig med lån med höga räntor. Det är framför allt smslån och kontokrediter som finns tillgängliga som lån trots låg kreditvärdighet.
Vanliga frågor
Kan jag ta bort kreditupplysningar som påverkar min kreditvärdighet?
Nej, du kan inte ta bort kreditupplysningar som påverkar din kreditvärdighet. Kreditupplysningar hos UC eller Bisnode försvinner automatiskt efter ett år. Det är endast om en upplysning tagits felaktigt som det går att ta bort en kreditupplysning.
Hur kan jag undvika att kreditupplysningar försämrar min kreditvärdighet?
För att undvika att kreditupplysningar försämrar din kreditvärdighet kan du anlita låneförmedlare för att jämföra olika långivare. Med denna hjälp görs det endast en kreditupplysning hos UC. Det finns också långivare som inte använder UC. Ett lån utan UC försämrar inte din kreditvärdighet hos UC.
Finns det kreditupplysningar som inte minskar min kreditvärdighet?
Ja, det finns kreditupplysningar som inte minskar din kreditvärdighet. Kreditupplysningar som tas hos till exempel Creditsafe sparas inte i något register. Därför minskar de varken din kreditvärdighet hos Creditsafe eller något annat kreditupplysningsföretag.