Sälja dina fakturor: Bästa alternativen för fakturasälj 2024
Genom att sälja dina fakturor kan du snabbt likvidera dina kundfakturor och frigöra kapital till investeringar. Att sälja sin faktura skall vara lätt, smidigt och snabbt.
Här hittar du information om fakturaförsäljning & de bästa factoringbolagen att sälja dina fakturor till.
Bäst på att sälja fakturor 2024
Fakturino är det högst rekommenderade valet när du ska sälja dina fakturor.
Genom deras smarta tjänst kan du enkelt jämföra och få hjälp att välja det bästa företaget för just din verksamhet.
Vad innebär det att sälja fakturor?
Att sälja fakturor är en typ av företagsfinansiering där du får betalt för din faktura direkt istället för att vänta 14 – 90 dagar på kredittiden. När du säljer fakturor till en bank eller ett factoringbolag får du pengar direkt av banken. Kreditbolaget får sedan i sin tur betalt av din kund för den sålda fakturan.
Fakturaförsäljning är ett bra sätt att frigöra kapital och öka din likviditet, och det har blivit allt mer vanligt de senaste åren för företag att sälja sina fakturor.
Pris & avgifter för att sälja faktura
När du säljer en faktura betalar du en avgift på ca 1 – 5 % av fakturans värde. Utöver fakturaavgiften tillkommer det ibland en handläggningsavgift på ca 40 kronor. För att sälja en faktura på 10 000 kronor är en normal kostnad ungefär 300 kr, och du får ut 9 700 kr.
Utöver faktura- och handläggningsavgift har vissa factoringbolag dessutom en årlig avgift för alla dem som säljer fakturor hos dem. Eftersom att avgifterna skiljer sig mellan olika bolag är det därför viktigt att du jämför kostnaden att sälja din faktura till olika företag.
Hur avgörs avgiften för att sälja en faktura?
Det finns flera faktorer som påverkar vilken kostnad som tillkommer för att sälja en faktura.
De viktigaste faktorerna är:
- Ditt företags kreditvärdighet
- Din kunds kreditvärdighet
- Tidigare betalningshistorik & relation till factoringbolaget
Sälj din faktura och få pengar inom 24 timmar
En stor fördel med att sälja dina fakturor är att utbetalningen är väldigt snabb. I många fall har du pengarna på kontot redan samma dag, medans det i andra fall oftast är utbetalda inom 24 timmar.
Något som många företag upplever vara problematiskt är att det har blivit praxis med långa kredittider på fakturor. I vissa fall är förfallodatum på fakturan så lång som 90 dagar, vilket kan skapa stora likviditetsproblem om man behöver pengarna för att investera eller betala utgifter. Att sälja fakturor är ett smidigt sätt att öka ditt kapitalflöde och likviditet.
Sälj enstaka eller flera fakturor - du bestämmer!
Vad många tror är att man måste sälja alla sina fakturor, vilket inte stämmer. Du bestämmer själv vilka fakturor du vill sälja, och du kan både välja att sälja alla dina fakturor eller endast några enstaka fakturor.
Väljer du att sälja många fakturor får du ofta bättre villkor från factoringföretaget, vilket i regel brukar vara lägre avgifter och prioriterad kundservice. Vill du endast sälja en faktura då och då kan du fortfarande få bra villkor.
Företag kan sälja fakturor med eller utan regress
När du säljer dina fakturor får du välja om du antingen vill sälja dem med eller utan regress.
Sälja fakturor med regress
Att sälja faktura med regress innebär att finansbolaget som du sålt fakturan till kan kräva tillbaka pengarna från dig om fakturan du sålt inte betalas av din kund inom kredittiden. När du säljer en faktura med regress har du kvar kreditrisken, och ditt företags kreditvärdighet blir således viktigt.
Sälja fakturor utan regress
Att sälja fakturor utan regress innebär att banken som köpt din faktura också åtar sig kreditrisken. Om fakturan inte blir betald kan de inte kräva några pengar från dig som sålt fakturan, och du har därför mindre att oroa dig för. Vid fakturaförsäljning utan regress är din kunds kreditvärdighet (företaget ska betala fakturan) det viktigaste.
Exportfactoring - sälj dina utländska fakturor
För den som har kunder i utlandet finns det möjlighet att sälja sina utländska fakturor genom så kallad exportfactoring. En extra fördel som tillkommer vid exportfactoring är att man även kan minimera valutarisken för sina fakturor. Vad som menas med det är att det finns en risk att växlingskursen mellan den svenska och utländska valutan försämras efter att fakturan har skickats ut. Genom att använda exportfactoring kan man således minimera denna risk till en premie.
Fördelar med att sälja en faktura
Högre likviditet och bättre nyckeltal
Mer flexibilitet i kassaflödet
Möjlighet att undvika kreditrisk
Mindre administration för indrivning av fakturabetalningar
Mindre beroende av dina kunders kredittider
Nackdelen med att sälja fakturor
Den stora nackdelen med att sälja fakturor är att du inte får ut lika mycket pengar från fakturorna. Om du till exempel säljer 100 % av dina fakturor till en snittavgift på 2 % medför det samma ekonomiska konsekvens som 2 %-enheter lägre vinstmarginal på sålda produkter.
Så säljer du dina fakturor genom oss
För att sälja din faktura genom oss följer du följande steg:
Välj ett företag eller en förmedlare att ansöka om fakturafinansiering hos
Skriv in uppgifter om ditt företag såsom organisationsnummer och företagsnamn
Ansök och signera med BankID
Alternativ till att sälja fakturor - checkkredit
På senare tid har det blivit möjligt att använda sina kundfordringar som säkerhet för att ta ut en checkkredit (eller s.k. dynamisk checkkredit). Istället för att man säljer utvalda fakturor kopplar man då upp sin kundreskontra till kreditgivaren, genom att synkronisera det bokföringsprogram man använder till deras databas.
När man sammankopplat bokföringsprogrammet kan kreditgivaren se vilka kundfordringar och tillgångar bolaget har, och utifrån den informationen avgöra vilken kreditgräns de kan bevilja. På det sättet får man tillgång till en kredit som baseras på samma säkerhet som en såld faktura gör, men det kräver i regel mindre administration.
Frågor & svar
Vem skickar ut den nya fakturan till kunden?
När du har sålt en faktura och skall uppdatera betalningsuppgifterna till din kund kan det skilja sig vem som skall meddela kunden. Det vanligaste är dock att factoringbolaget gör det åt dig.
Vad är skillnaden mellan factoring och sälja fakturor?
Factoring är ett samlingsnamn för att sälja och/eller belåna fakturor. Att sälja fakturor är alltså en delmängd i samlingsbegreppet factoring.
Vad är skillnaden mellan att sälja och belåna en faktura?
Om du säljer en faktura tar factoringbolaget över fakturan och en procentsats av fakturans värde utbetalas till dig. Vid fakturabelåning tar du ett lån med fakturan som säkerhet och betalar ränta på lånet. Vid en belånad faktura får du alltså fortfarande in betalningen från din kund.
Vad är bäst av att sälja fakturor och ta företagslån?
Det beror på vad syftet är. Om du endast har ett mindre kapitalbehov som kan lösas med att någon enstaka eller några fakturor säljs är det ofta bäst att sälja fakturor. Behöver du större belopp för att exempelvis investera i nya inventarier är ett företagslån ofta bäst.
Kan man sälja bara några fakturor?
Ja, du bestämmer själv hur många fakturor du vill sälja. Det är helt okej att sälja bara några enstaka fakturor, och vill du sälja alla dina fakturor är det ofta också okej.
Försämras min kundrelation när jag säljer fakturor?
Nej, vår uppfattning är inte att kundrelationerna påverkas negativt av att du säljer dina fakturor. De flesta kunder har förståelse för att du har ett kapitalbehov och därmed säljer fakturor. Samtidigt brukar de bolag som du kan sälja fakturor ha en duktig kundservice för att inte göra det besvärligt för dina kunder att betala till dem.
Kan man sälja fakturor till privatpersoner?
Ja, det går att sälja fakturor som är utställda till privatpersoner. Däremot godkänner inte alla factoringbolag på att köpa dessa fakturor. När du säljer en faktura som är utställd till en privatperson är ditt företags egna kreditvärdighet viktigt.
Kan man sälja fakturor till utländska företag?
Ja, många factoringföretag erbjuder sig att köpa fakturor som är utställda till utländska företag. Hos oss kan du ansöka om att sälja dina fakturor till sådana företag.
Vad händer om en såld faktura inte betalas?
Det beror på om fakturan är med eller utan regress. Har du sålt en faktura utan regress är det factoringföretagets problem om fakturan inte betalas. Är den såld med regress försöker ni och factoringbolaget först att driva in skulden gemensamt. Har skulden inte reglerats efter ett förutbestämt antal dagar (ofta 30) blir du skyldig att återbetala bolaget du sålt fakturan till deras pengar.