Vad är en långivare och vad utmärker bra & dåliga långivare?
En långivare behöver idag inte alltid vara en bank. I texten nedan får du veta vad en långivare är och vilka positiva och negativa egenskaper en långivare kan ha. Vi går också igenom likheter och skillnader mellan begreppet “långivare” och andra liknande termer.
Sammanfattande fakta om långivare
- En långivare lånar ut pengar, ofta med ränta, till en låntagare.
- Långivare kan vara banker, kreditföretag eller privatpersoner.
- Långivare erbjuder olika typer av lån med varierande belopp och räntor.
- Bra långivare erbjuder låga räntor och har inga dolda avgifter.
- Dåliga långivare har dålig kundtjänst och höga räntor och avgifter.
- Alla långivare gör en riskbedömning när en låntagare ansöker om lån.
- Lånevillkor varierar mellan olika långivare baserat på riskbedömning.
- Andra namn för långivare är kreditgivare, låneinstitut och finansbolag.
Vad är en långivare?
En långivare är någon som lånar ut pengar till en låntagare. Långivaren är ofta en bank eller annan typ av kreditföretag, men kan också vara en privatperson. För att långivaren ska kunna profitera på att låna ut pengar måste låntagaren i regel betala ränta för att ta ett lån.
Olika typer av långivare
- Långivare som erbjuder privatlån: Lån på 5 000 – 600 000 kr med ränta 2,95 – 29,95 %.
- Långivare som erbjuder SMS lån: Lån på 1 000 – 50 000 kr med ränta 4,9 – 39,8 %.
- Långivare som erbjuder snabblån: Lån på 1 000 – 50 000 kr med ränta 4,9 – 39,8 %.
- Långivare som erbjuder blancolån: Lån på 5 000 – 600 000 kr med ränta 2,95 – 29,95 %.
- Långivare som erbjuder kontokrediter: Kredit på 1 000 – 50 000 kr med ränta 4,9 – 39,8 %.
Bra och dåliga långivare
Det finns både bra och dåliga långivare på marknaden. Vad som utmärker en bra respektive dålig långivare beror till stor del på låntagarens egna preferenser. Det finns dock vissa generella kännetecken som utmärker en bra respektive dålig långivare, vilket du kan läsa om nedan.
Se även: bra lån.
Vad utmärker en bra långivare?
En bra långivare utmärks av att den erbjuder ett förhållandevis billigt lån med bra villkor jämfört med andra konkurrenter. Det innebär i regel att lånet har låg ränta och att inga dolda avgifter tillkommer, t.ex. uppläggningsavgift eller aviavgift.
I övrigt är det låntagarens preferenser som avgör vilka som är de bästa långivarna. Det kan t.ex. vara en långivare med hög beviljandegrad eller direktutbetalning. Många nya långivare erbjuder också lån med bra villkor för att marknadsföra sig. Läs mer och jämför långivare här: lista över bästa långivarna.
Exempel på lån hos bra långivare
- Långivare som erbjuder låg ränta: Lista över lån med billig ränta och låg kostnad.
- Långivare som aldrig säger nej: Lista över lån med hög beviljandegrad till personer med låg kreditvärdighet.
- Långivare som godkänner flera kreditupplysningar: Lista över lån som kan beviljas till personer med många kreditupplysningar.
- Långivare som erbjuder lån med schysta villkor: Lista över lån med bra och förmånliga villkor.
- Långivare som har direkt utbetalning: Lista över lån som kan betalas ut direkt till ditt bankkonto när du behöver pengar snabbt.
- Nya långivare 2024: Lista över nya lån med förmånliga villkor och i vissa fall kampanjerbjudanden.
Vad utmärker en dålig långivare?
En dålig långivare erbjuder ofta lån med hög ränta och dyra fasta avgifter. I vissa fall kan den nominella räntan vara relativt låg, medan den effektiva räntan kan vara mycket hög till följd av avgifter. Dåliga långivare brukar dessutom ha en undermålig kundtjänst som kan vara svår att få tag på.
Långivaren gör alltid en riskbedömning av låntagaren
Långivaren gör alltid en riskbedömning i samband med att en låntagare ansöker om lån. Riskbedömningen innebär att långivaren värderar låntagarens betalningsförmåga för att avgöra om det lån personen ansökt om kan beviljas eller inte.
Vid riskbedömningen bestäms också vilken ränta långivaren kan erbjuda. Alla långivare har olika sätt att bedöma betalningsförmåga och kreditvärdighet hos sina kunder. Därför kan de villkor en låntagare erbjuds på ett lån skilja sig mellan olika långivare.
Exempel på långivare
- Ferratum: Långivare som erbjuder kontokrediter upp till 40 000 kr.
- Northmill: Långivare som erbjuder kontokrediter upp till 50 000 kr.
- Lumify: Långivare som erbjuder SMS-lån upp till 70 000 kr.
- Blipp: Långivare som erbjuder billån med säkerhet.
- Rocker: Långivare som erbjuder privatlån upp till kr.
För att hitta fler exempel på olika typer av långivare rekommenderar vi att du kollar på vår lista med långivare. Där hittar du långivare som erbjuder bl.a. snabblån, privatlån, billån och företagslån.
Andra benämningar och besläktade ord till långivare
För begreppet “långivare” finns ett flertal benämningar och besläktade ord. Här nedan får du information om likheter och skillnader mellan en långivare och en rad andra relaterade begrepp:
- Kreditgivare
- Låneföretag
- Låneinstitut
- Kreditinstitut
- Finansbolag
- Kreditmarknadsbolag
- Konsumentkreditinstitut
- Kreditbolag
- Bank
Kreditgivare
En kreditgivare är samma sak som en långivare. I vissa fall kan begreppet “långivare” användas i större utsträckning för att beskriva någon som lånar ut pengar som en klumpsumma. För någon som endast ger ut t.ex. kontokrediter eller kreditkort används istället begreppet kreditgivare.
Låneföretag
Ett låneföretag bedriver sin utlåningsverksamhet i bolagsform, t.ex. som ett aktiebolag. Skillnaden mellan ett låneföretag och en långivare är att långivaren kan vara antingen ett företag eller en privatperson, medan ett låneföretag alltid är ett företag.
Låneinstitut
Ett låneinstitut är samma sak som ett låneföretag, d.v.s. ett företag som startats med syftet att låna ut pengar. Skillnaden mellan ett låneinstitut och en långivare är därmed att långivaren kan vara en privatperson, vilket inte ett låneinstitut kan vara.
Kreditinstitut
Ett kreditinstitut skiljer sig från begreppet “långivare” i det avseende att långivaren kan vara en privatperson, medan kreditinstitutet är en organisation. Kreditinstitut är med andra ord samma sak som t.ex. låneföretag och låneinstitut.
Finansbolag
Ett finansbolag kan i likhet med en långivare omfatta utlåningsverksamhet. Skillnaden mellan ett finansbolag och en långivare är att ett finansbolag i regel vänder sig mot företag och har flera olika verksamhetsgrenar. Ofta bedrivs verksamhet inom leasing, försäkring och factoring i ett finansbolag.
Kreditmarknadsbolag
Ett kreditmarknadsbolag är i princip detsamma som en långivare. Skillnaden är att man som privatperson kan vara långivare, medan ett kreditmarknadsbolag alltid är ett företag. Ett kreditmarknadsbolag har också tillstånd att bedriva både in- och utlåning av pengar.
Konsumentkreditinstitut
Ett konsumentkreditinstitut och en långivare skiljer sig åt i och med att en långivare kan låna ut pengar till både företag och privatpersoner. När det gäller konsumentkreditinstitut riktar sig företaget endast mot konsumenter, dvs. privatpersoner.
Kreditbolag
Ett kreditbolag och en långivare liknar varandra i mångt och mycket. Termen långivare används mer frekvent i samband med traditionella lån som betalas ut som en klumpsumma. Däremot används ofta termen kreditbolag för ett företag som ger ut t.ex. kontokrediter.
Bank
Även om en bank och en långivare liknar varandra har banker större krav på sig när det gäller t.ex. betalningssystem. En bank måste vara ansluten till antingen ett clearingsystem eller kortsystem, t.ex. Visa eller MasterCard. För en långivare finns inget krav på anslutning till denna typ av system.
Hos en bank erbjuds du även en rad andra tjänster än hos en renodlad långivare. Du kan t.ex. öppna sparkonto och handla med aktier hos en bank, vilket oftast inte är möjligt hos en långivare.
Vanliga frågor
Finns det privata långivare?
Ja, det finns privata långivare där man som privatperson kan låna pengar från andra privatpersoner. Ett sådant lån kallas peer-to-peer lån, där ett låneföretag vanligtvis agerar mellanhand. Brocc är ett exempel på en privat långivare som erbjuder P2P-lån.
Kan jag ha lån hos flera långivare samtidigt?
Ja, du kan ha lån hos flera långivare samtidigt. De flesta långivare blir dock mer restriktiva till att låna ut pengar om de ser att du har lån sedan tidigare. Långivarens kreditrisk ökar ju fler och större lån du har.
Om långivaren inte gör en kreditupplysning hos UC syns det inte om du har befintliga lån. Då är chansen större att du kan ha flera lån samtidigt.
Hur många långivare finns det i Sverige?
I Sverige finns det omkring 150 banker och långivare som har tillstånd hos Finansinspektionen. Det exakta antalet varierar hela tiden, då en del långivare försvinner och det ständigt kommer nya aktörer på kreditmarknaden.
Är låneförmedlare en typ av långivare?
Nej, låneförmedlare är inte en typ av långivare då en låneförmedlare inte själv lånar ut pengar. Låneförmedlingens uppgift är att förmedla lån och krediter mellan en låntagare och en långivare. Du kan alltså inte låna pengar direkt av en låneförmedlare.