Handelsbankens privatlån: Recension 2024
Handelsbankens privatlån är ett lån som är bra för dig med medel till hög kreditvärdighet som söker en långivare med en lättillgänglig kundservice. De har en utmärkt kundservice som går att kontakta dygnet runt, alla dagar i veckan. Lånet har även en relativt låg ränta, som för närvarande är på 9,35 %.
Det finns dock andra privatlån med lägre ränta eller högre beviljandegrad än Handelsbankens lån. En del av dessa långivare har även en lika tillgänglig kundtjänst som Handelsbanken. Handelsbanken har inte det bästa privatlånet i något avseende.
- Lånebelopp: 30 000 - 150 000 kr
- Ränta: 9,35 %
- Löptid: 1 - 10 år
Lånekostnad: Mediokert, 2.5/5
Lånea anser att lånekostnaden för Handelsbankens privatlån är medioker och privatlånet ges i denna kategori betyget 2,5 av 5. Handelsbanken har ingen frånränta eller maxränta. Deras låneränta är rörlig och är för närvarande på 9,35 %. Det är medelhög nivå jämfört med andra privatlån. En positiv aspekt med Handelsbankens privatlån är att lånet inte har en månatlig aviavgift.
En negativ aspekt med Handelsbankens privatlån är att lånet har en hög uppläggningsavgift på 595 kr. Det tillkommer även en avgift om du vill höja ett befintligt lån hos Handelsbanken vilket är en nackdel.
I ett scenario där 100 000 kr lånas av Handelsbanken (med en uppläggningsavgift på 595 kr) och återbetalas över 10 år till nominell ränta 9,35 % har lånet en effektiv ränta på 9,93 %. Det är helt okej, eftersom det är lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).
Beviljandegrad: Ganska dåligt, 1.5/5
Lånea anser att beviljandegraden för Handelsbankens privatlån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. Handelsbanken har relativt låg beviljandegrad. En positiv aspekt är dock att lånet kan beviljas till låntagare med inkomst från pension. Handelsbanken har ingen maxålder för låntagare vilket är en fördel för den som är pensionär.
En negativ aspekt med Handelsbankens beviljandegrad är att de inte godkänner låntagare utan fast anställning eller med inkomst från pension. Det betyder att du inte kan beviljas lånet med en tidsbegränsad anställning.
Låneprocess: Ganska dåligt, 1.5/5
Lånea anser att låneprocessen hos Handelsbanken är ganska dålig och de ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. En positiv aspekt med Handelsbankens låneprocess är att du kan ansöka om lånet genom att ringa till deras kundservice. Det är positivt för dig som inte vill ansöka via deras hemsida. En annan fördel är att du kan ansöka om Handelsbankens privatlån utan ett BankID. Det är bra för dig som inte har möjlighet att signera med BankID.
En nackdel med Handelsbankens låneprocess är att du inte kan ansöka om lånet via låneförmedlare. Det är negativt för dig som vill jämföra flera lån med en låneansökan för att hitta det mest passande lånet. En till negativ aspekt är att ansökningar och betalningar alltid hanteras manuellt. Det betyder att det tar minst en bankdag till det att en låneansökan eller en utbetalning har hanterats.
Kundservice: Enastående, 5/5
Lånea anser att Handelsbankens kundservice är enastående och de ges i denna kategori betyget 5 av 5. Du kan kontakta Handelsbankens kundservice via telefon, chatt och sociala medier vilket är positivt. En annan fördel med Handelsbankens kundservice är dess långa öppettider. Kundservicen har öppet dygnet runt alla dagar i veckan via telefon, och kl 08:00 – 22:00 via livechatt och sociala medier.
Du kan även kontakta Handelsbanken och få svar på supportfrågor via Handelsbankens app. Det är positivt för dig som vill kontakta Handelsbankens kundservice utan att behöva öppna din mobila webbläsare eller ringa in via telefon.
Vem är Handelsbankens privatlån bäst för?
Handelsbankens privatlån är bäst för dig med medel till hög kreditvärdighet som söker en långivare med en lättillgänglig kundservice. Deras kundservice är tillgänglig alla dagar via flera kanaler. Du kan kontakta Handelsbankens kundservice via telefon dygnet runt, och via livechatt från 08.00 till 22.00, på vardagar och helger.
Omständigheter när Handelsbankens privatlån passar bra
Dessa är omständigheter när det passar bra att låna från Handelsbanken:
- Du vill samla dina nuvarande lån med ett samlingslån. Om du vill samla dina lån med ett samlingslån kan Handelsbanken bevilja dig lån upp till 150 000 kr. En fördel är att Handelsbanken också har en relativt låg ränta på 9,35 %. Det är fördelar för dig som vill ta ett samlingslån.
- Du vill ta ett banklån och ha en heltäckande bank som långivare. Ett banklån är bra för dig som vill ha dina finansiella tjänster och lån på samma plats. Handelsbanken erbjuder olika finansiella tjänster utöver lån. Det är något som en långivare som inte är en bank inte gör. Om du söker ett banklån kan Handelsbankens privatlån vara ett bra alternativ.
Vem är Handelsbankens privatlån dåligt för?
Handelsbankens privatlån är dåligt för dig som vill låna små belopp eller stora belopp. Det beror på att Handelsbanken har en hög gräns för lägsta lånebelopp på 30 000 kr. De har även en låg gräns för högsta lånebelopp på 150 000 kr.
Handelsbankens privatlån är också dåligt för dig som söker ett lån med hög beviljandegrad. Det beror på att Handelsbanken har låg beviljandegrad. De har till exempel krav på tillsvidareanställning och godkänner inte låntagare med betalningsanmärkningar.
Lånet är också dåligt för dig som vill ansöka med hjälp av en låneförmedlare eftersom Handelsbanken inte samarbetar med låneförmedlare i dagsläget. Att ansöka om lån via låneförmedlare kan vara bra för att du får möjligheten att jämföra flera privatlån med en ansökan.
Alternativ om Handelsbankens privatlån inte passar dig
Förslag på andra alternativ om Handelsbankens privatlån inte är rätt för dig:
- SBAB Privatlån: banklån utan avgifter och utan krav på fast anställning. Du kan låna 30 000 – 500 000 kr från SBAB under 2 år – 10 år. SBAB har en låg frånränta på 6,45 % och en låg maxränta på 11,25 %. Även SBAB:s representativa ränta (vanligast förekommande ränta) på 7,7 % är förhållandevis låg.
- Nordea Privatlån: banklån utan krav på fast anställning. Du kan låna 10 000 – 500 000 kr under 1 år – 12 år från Nordea. Nordeas privatlån har en relativt låg frånränta på 6,95 % och en relativt låg maxränta på 14,45 %. Den representativa räntan (vanligast förekommande ränta) hos Nordea på 8,19 % är också låg. Nordea beviljar lån utan aviavgifter men har en uppläggningsavgift på 525 kr.
Fördelar med lån från Handelsbanken
De främsta fördelarna med privatlån från Handelsbanken är:
- Du kan låna till en relativt låg ränta. Handelsbanken har en relativt låg ränta på 9,35 %. Därmed är Handelsbanken ett relativt bra alternativ för den som vill låna till en låg ränta.
- Det går att ansöka om lånet utan BankID. Handelsbankens låneprocess kräver inte att du måste signera din ansökan eller ditt skuldebrev med BankID. Det är bra för dig som vill låna utan ett BankID eller inte vill signera digitalt.
- Det går bra att låna som pensionär. Handelsbanken godkänner inkomst från pension och har ingen maxålder för låntagare. Därmed går det bra att låna som pensionär hos Handelsbanken.
- Lånet kan förlängas vid behov. Du kan minimera din månadskostnad för lånet genom att förlänga din återbetalningstid. Handelsbanken kan förlänga ditt befintliga lån vid behov. Du kan kontakta deras kundservice för att förlänga ditt lån utan extra kostnad. Tänk dock på att en förlängning av återbetalningstiden ökar totalkostnaden för lånet.
Nackdelar med lån från Handelsbanken
De främsta nackdelarna med privatlån från Handelsbanken är:
- Du kan inte beviljas lån med betalningsanmärkningar. Har du betalningsanmärkningar måste du vänta tills de gallras (tas bort) innan du ansöker. Låntagare med betalningsanmärkningar får automatiskt avslag av Handelsbanken. Se: Låna trots betalningsanmärkningar.
- Du får inte svar på din låneansökan direkt. Handelsbanken hanterar samtliga låneansökningar manuellt under kontorstider. Du kan alltså inte få svar på din låneansökan direkt efter att den signerats.
- Lånet har inte hög beviljandegrad. Handelsbanken har relativt låg beviljandegrad. De kräver till exempel att du som låntagare har en fast anställning och inga betalningsanmärkningar. Har du svårt att beviljas hos Handelsbanken kan det vara bättre att ansöka om ett lån med hög beviljandegrad.
- Medsökande tillåts ej. Handelsbanken tillåter inte lån med medsökande vilket är en nackdel för dig som har svårt att beviljas ensam. En medsökande ökar ofta möjligheten att lånet beviljas. Det beror på att två inkomster beaktas för lånet, vilket ökar återbetalningsförmågan för låntagarna.
- Lånet har en uppläggningsavgift. Handelsbanken har en uppläggningsavgift på 595 kr. Det går inte att lägga upp ett lån utan en uppläggningsavgift hos Handelsbanken.
- Det går inte att låna med lång återbetalningstid. Handelsbankens gräns för längst återbetalningstid är 10 år. Det är en förhållandevis kort gräns för längsta återbetalningstid jämfört med motsvarande gränser hos andra långivare med privatlån. Du kan alltså inte låna med lång återbetalningstid hos Handelsbanken.
- Det går inte att låna små belopp eller stora lånebelopp. En nackdel med Handelsbankens privatlån är att lånet har en hög gräns för minsta lånebelopp på 30 000 kr. Lånet har även en låg gräns för högsta lånebelopp på 150 000 kr. De flesta privatlån har i regel minimibelopp från 10 000 – 20 000 kr, och maxbelopp på 350 000 – 600 000 kr. Handelsbankens privatlån passar således inte bra för dig som vill låna små belopp eller höga belopp.
Jämför Handelsbanken med andra privatlån
Långivare | Lånebelopp | Ränta | Återbetalningstid | Låneas omdöme | Läs mer / ansök |
---|---|---|---|---|---|
Handelsbanken Privatlån | 30 000-150 000 kr | 9,35-9,35 % | 1 år-10 år |
2,3/5 | |
SEB Privatlån | 20 000-350 000 kr | 6,95-14,4 % | 2 år-10 år |
3.9/5 | |
ICA Banken Privatlån | 20 000-500 000 kr | 6,84-15,95 % | 3 år-15 år |
3,7/5 |
Vad särskiljer Handelsbankens privatlån från andra?
Det som särskiljer Handelsbankens privatlån från andra lån är att lånet har en hög gräns för lägsta lånebelopp och en låg gräns för högsta lånebelopp. Du kan som minst låna 30 000 kr och som mest 150 000 kr. De flesta långivare har minimibelopp på 10 000 – 20 000 kr, och maxbelopp på 350 000 – 600 000 kr.
En annan särskiljande faktor är att Handelsbanken har en kundservice med hög tillgänglighet. Du kan kontakta Handelsbankens kundservice via telefon dygnet runt, alla dagar i veckan. Det är ovanligt att långivare tillhandahåller kundservice 24/7 och är således en särskiljande faktor för Handelsbanken.
Handelsbankens privatlån vs Swedbank Privatlån
Du kan låna 30 000 – 150 000 kr från Handelsbanken. Swedbank har en lägre gräns för minsta lånebelopp på 20 000 kr. De har också en betydligt högre gräns för högsta lånebelopp på 500 000 kr. Löptiderna för Handelsbankens lån är 1 år – 10 år. Hos Swedbank är lånens löptider från 1 år – 12 år.
Handelsbanken kräver att deras låntagare har fast anställning eller inkomst från pension. Swedbank godkänner dock även tim- eller projektanställda. Handelsbankens privatlån har en ränta som för närvarande är 9,35 %. Swedbanks frånränta på 7,45 % är således lägre än Handelsbankens ränta.
Den representativa räntan (vanligast förekommande ränta) hos Swedbank på 9,23 % är lägre än Handelsbankens ränta på 9,35 %. Maxräntan hos Swedbank på 17,59 % är dock betydligt högre än Handelsbankens ränta. Både Handelsbaken och Swedbanks privatlån kan beviljas utan aviavgifter.
Handelsbankens privatlån vs DNB Privatlån
Handelsbanken lånar ut 30 000 – 150 000 kr under 1 år – 10 år. DNB har en lägre gräns för minsta lånebelopp på 20 000 kr. De har också en högre gräns för största lånebelopp på 350 000 kr. Löptiderna för DNB:s privatlån är 2 år – 15 år. Handelsbanken och DNB har samma inkomstkrav för låntagare på 16 667 kr per månad och båda långivarna har krav på fast anställning.
DNB har en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 9,5 %. Handelsbankens ränta på 9,35 % är högre än DNB:s frånränta på 6,7 % men lägre än deras maxränta på 13,5 %. Både DNB och Swedbank beviljar lån utan aviavgifter. Swedbank har dock en lägre uppläggningsavgift på 300 kr än DNB:s privatlån, där motsvarande avgift är 0 kr.
Kundomdömen av Handelsbanken online
Det finns relativt många omdömen om Handelsbanken online. På jämförelsesidan Trustpilot har Handelsbanken ett betyg på 2,6 av 5 (baserat på ca 100 omdömen). Det ska ses som ett mediokert betyg baserat på relativt få antal omdömen. Många av dessa omdömen är dock helhetsbetyg på Handelsbanken och inte nödvändigtvis specifika betyg på privatlånet.
Många positiva omdömen om Handelsbanken beskriver kundservicen och bankens digitala lösningar som väldigt bra. Kundtjänstens support och kvalitén på både hemsidan och appen har fått beröm av kunder i flera omdömen. I vissa omdömen har Handelsbanken också beskrivits som en trygg och säker bank för låntagare.
Flera negativa omdömen om Handelsbanken kritiserar bankens beviljandegrad. Många kunder kritiserar banken för att ställa för många kontrollfrågor och ha en lång process för att bli kund. En del negativa omdömen har även kritiserat kundtjänstens kundbemötande.
Krav för Handelsbankens privatlån
Handelsbankens grundkrav för privatlån är:
- En ålder på minst 18 år.
- En månadsinkomst på minst 16 667 kr.
- Fast anställning eller inkomst från pension.
- Inga betalningsanmärkningar.
- Ingen skuld hos Kronofogden.
Om du inte uppfyller Handelsbankens krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av Handelsbanken.
Innan du ansöker om Handelsbankens privatlån
Innan du ansöker om privatlån hos Handelsbanken bör du beakta detta:
- Handelsbankens grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Handelsbankens grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker då i onödan.
- Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Handelsbankens lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betala ut. För att låna snabbt och enkelt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
- Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden för lånet.
- Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än Handelsbankens privatlån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet ur UCs perspektiv.
Hur du ansöker om Handelsbankens privatlån
Så gör du för att ansöka om Handelsbankens (SHB) privatlån:
Gå in på Handelsbankens hemsida på din mobila webbläsare eller dator.
Innan du kan ansöka om lån hos SHB behöver du vara kund och ha ett konto.
Om du inte är kund. Klicka på “Bli kund” längst upp till höger.
Om du hellre vill bli kund via telefon kan du ringa 0771 77 88 99.
För att ansöka om privatlånet via hemsidan klicka på “Meny” till höger.
Välj “Lån”, följt av “Privatlån”.
Klicka på “Våra privatlån”, följt av “Ansök om Privatlån Direkt”.
Identifiera dig med BankID för att gå vidare med din ansökan.
Fyll i ansökningsformuläret och godkänn villkoren.
Signera din ansökan med BankID för att slutföra den.
Så har vi betygsatt Handelsbankens privatlån
För vår recension av Handelsbankens privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 uppgifter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.
Vi har betygsatt Handelsbankens privatlån enligt följande viktning av varje kategori:
- Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
- Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
- Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
- Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.
Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Handelsbankens privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de tillåter sökande med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Handelsbankens process och metoder för kreditprövning.
Därtill har vi utvärderat Handelsbankens låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Handelsbanken för personlig service.
Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.
Frågor och svar
Är det säkert att låna pengar från Handelsbanken?
Ja, det är säkert att låna pengar från Handelsbanken. Svenska Handelsbanken (SHB) har en lång historia av kreditgivning med många nöjda kunder. SHB grundades år 1871 och är idag en av de största bankerna i Norden. Handelsbanken är idag verksam i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Nederländerna och Storbritannien.
Handelsbanken är verksam under Finansinspektionen och Konsumentverkets tillsyn för kreditgivning. Tillsynen från svenska myndigheter ihop med bankens historia av nöjda kunder gör att Handelsbanken kan ses som en säker kreditgivare.
Kostar det att lösa Handelsbankens privatlån i förtid?
Nej, det kostar inget att lösa Handelsbankens privatlån i förtid. Handelsbanken har ingen bunden ränta på sina lån. Det betyder att du inte är skyldig att betala ränteskillnadsersättning för eventuellt uteblivna räntekostnader vid förtidsinlösen av lån.
Hur lång tid tar en utbetalning från Handelsbanken?
Det tar i regel 1-3 bankdagar för Handelsbanken att hantera en låneansökan och betala ut ett beviljat lån. Om utbetalningskontot för lånet är ett konto på Handelsbanken kan lånet betalas ut direkt efter att den beviljats. Handelsbanken betalar inte ut lån på helger.
Har Handelsbanken någon mobilapp jag kan hantera lånet i?
Ja, Handelsbanken har en egen app där du kan hantera ditt lån. Appen kan även användas till att hantera konton, kort och andra tjänster från Handelsbanken. Du måste ha en smartphone eller en surfplatta för att använda appen. Appen “Handelsbanken SE” går att ladda ner gratis via Google Play Store eller App Store.